Endoscopie – Laparoscopie

Wat houdt endoscopie en laparoscopie in?

Endoscopie is een verzamelnaam van technieken waarbij gebruik gemaakt wordt van instrumenten om in het lichaam te kijken en behandelingen uit te voeren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een lichtbron en een camera.

endoscopie1Voor het onderzoek van maag/darm en de luchtwegen wordt gebruik gemaakt van een flexibele scoop die meer dan een meter lang is. In deze scoop zitten meerdere kanalen, zodat het mogelijk is via dezelfde slang zicht te krijgen en behandelingen te kunnen uitvoeren. Met deze techniek kun je bijvoorbeeld bij een brakende hond in de maag kijken of daar een vreemd voorwerp of een gezwel zit.

 

scoop-detailVoor de andere toepassingen van de endoscopie wordt meestal gebruik gemaakt van een niet flexibele (“starre”) scoop. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor onderzoek in de neus, gewrichten en de buikholte. Deze laatste toepassing heet laparoscopie.

 

Bij de laparoscopie wordt via een gaatje in de buikwand de scoop ingebracht. Deze zorgt voor licht en beeld in de buikholte. Een ander apparaat zorgt ervoor dat, via hetzelfde gaatje, medisch gas in de buik wordt gebracht en de druk in de buik nauwkeurig nauwkeurig onder controle wordt gehouden. Dit gas is nodig om ruimte te maken in de buik om een beter zicht te krijgen en om behandelingen te kunnen uitvoeren.

Afhankelijk van de ingreep kunnen er nog meer gaatjes nodig zijn voor het uitvoeren van de behandeling. Een veel uitgevoerde behandeling is de laparoscopische sterilisatie van de hond. Zie hiervoor Sterilisatie Hond.