laparoscopisch verwijderen binnenbal

De meest voorkomende laparoscopische ingreep is de laparoscopische sterilisatie van de hond.

Een andere operatie waarvoor de laparoscopie bij uitstek geschikt is, is het verwijderen van een niet ingedaalde testikel. Een reu kan om verschillende redenen gecastreerd worden.  Bij een jonge reu ligt de oorzaak meestal in het gedrag van de hond. Dit kan met dominantie te maken hebben of met hypersexueel gedrag.

Het komt soms voor dat één of beide testikels niet zijn ingedaald en nog in de buikholte zitten. Het heeft in zo’n geval geen zin  om alleen de cryptorchuitwendige testikel te verwijderen omdat ook de niet gedaalde bal hormonen produceerd. Een gewone buikoperatie om de inwendige testikel te verwijderen is erg ingrijpend omdat je een flinke incisie moet maken ter hoogte van de penis van de hond. Deze operatie is m.b.v. een laparoscopie heel goed uit te voeren via 2 kleine gaatjes. Bovendien is de bal ook veel gemakkelijker te vinden  omdat je met je optiek/camera heel gemakkelijk de buik kan doorzoeken.

boxer_hond

Onlangs hebben wij een boxer met een niet gedaalde testikel geopereerd. De dierenarts van de hond had de eigenaar geadviseerd om de boxer via laparoscopie te laten helpen omdat dit voor de hond minder belastend is. De operatie verliep helemaal voorspoedig. De niet ingedaalde bal was eenvoudig te vinden in de buik met de camera. De bloedvaten naar de bal werden geseald en vervolgens is bal los geknipt en verwijderd, Tevens is de andere (uitwendige) bal, op de normale manier, verwijderd. De eigenaar heeft ons laten weten dat de hond de volgende dag al weer goed opgeknapt was en alweer bijna even druk was als daarvoor. En de boxer staat niet bekend als de meest rustige hond!