slide-honden

Sterilisatie hond

Een teef wordt gemiddeld 2 x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt plaats tussen de 7 en 10 maanden leeftijd. Naast de praktische bezwaren van de loopsheid is het voor de gezondheid van de hond ook beter haar te laten steriliseren. Een niet gesteriliseerde teef heeft een grotere kans op suikerziekte, baarmoederontsteking en melkklierkanker.

Voor uitvoerige informatie over de voor- en nadelen van een sterilisatie van de hond verwijs ik u naar onze andere website: www.laparoscopiehond.nl

 

Een sterilisatie kan plaatsvinden op de gewone manier of via een kijkoperatie, laparoscopie genoemd. Bij de gewone sterilisatie wordt een snede de buik opengemaakt. Deze snede moet groot genoeg zijn om met je hand in de buik te kunnen om de eierstokken te pakken en vervolgens af te binden en te verwijderen. Vooral bij grotere honden is dit lastig omdat de eierstokken ver weg liggen. De eierstokken liggen namelijk boven in de buik, naast de nieren. Bij een laparoscopie worden 2 kleine gaatjes van 0.5-1 cm gemaakt. Via het ene gaatje wordt scoop ingebracht. De scoop geeft licht in de buik en het beeld wordt via een camera op een beeldscherm geprojecteerd. Het andere gaatje wordt gebruikt om de overige instrumenten, zoals de paktang en het sealapparaat, in te brengen. Deze instrumenten zijn 30 cm lang en zo kun je dus ook bij een grote hond heel gemakkelijk bij de eierstokken komen.

Voordelen van de laparoscopie:

  • Minder pijn na de operatie
  • Snel herstel
  • Geen kraag nodig
  • Lagere narcosebelasting
  • Beter zicht in de buik en daardoor minder complicaties

Als nadeel van de laparoscopie kan genoemd worden dat het duurder is dan de gewone operatie en dat de meeste dierenartsen de apparatuur niet hebben of de ervaring missen om deze operatie verantwoord te kunnen uitvoeren.